![](https://mirilac.com.tr/wp-content/uploads/2024/09/emzirme-pozisyonlari-150x150.jpg)
EMZİRME POZİSYONLARI
8 Eylül 2024![](https://mirilac.com.tr/wp-content/uploads/2024/09/kulak-kiri_1-150x150.jpg)
KULAK KİRİ (BUŞON) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
8 Eylül 2024Meme Ucu Çatlakları
Emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlakları anneye ağrı ve sıkıntı veren bir durumdur. Meme ucu çatlakları meme başının çevresinde,meme başında enine çizgi halinde ya da areolada oluşabilir.Oluşan ağrı bazen o kadar rahatsızlık vericidir ki, annenin bebeğini emzirmekten kaçınmasına ve sonuçta bebeğin de anne sütünden yeterince yararlanamamasına sebep olmaktadır.
Neden Oluşur?
Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun ve tutma şeklinin doğru olmamasıdır.Bebek annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa,meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar.Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir. Bir diğer neden ise Laktasyon (Emzirme) döneminde göğüs uçlarının ıslanması ve kuruması ile,bebeğin meme emmesinin yarattığı sürekli nem ve sıcaklık sonucu, göğüs uçlarının kurumasıdır.Bu durumda da meme uçlarında çatlak oluşur ve ağrılı yarıklarla belirgin egzemaya neden olur.
Meme ucu çatlakları Anne ve Bebek için ne tür sorunlar doğurur?
Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır.
Ayrıca meme ucu çatlakları;
✓ Emzirmenin ağrılı olmasına
✓ Ağrı sebebiyle annenin yeteri kadar süt verememesine
✓ Sonuçta memelerde süt birikmesine
✓ Bir süre annenin iltihaplanmış memeden süt vermesinin de engellenmesine
✓ Meme ucu çatlaklarına yerleşen mantar enfeksiyonu ayrıca bebeğin ağzına bulaşarak halk arasında “pamukçuk” olarak isimlendirilen bir çeşit ağız mantarı oluşumuna da sebep olmaktadır.
Meme ucu çatlakları oluştuğunda neler yapılmalı?
✓ Doktorunuzun önerdiği özel meme ucu koruyucu ürünleri düzenli olarak önerildiği şekilde kullanın.
✓ Meme uçlarını gerektiğinde sadece su ile temizleyin.Meme uçlarını temizlemek için asla sabun, alkol ve kimyasal maddeler içeren temizlik sıvıları veya ıslak mendiller kullanmayın.
✓ Emzirmeden önce göğüslerinize hafifçe masaj yapın ve rahatlamak için müzik dinleyin veya gevşeme egzersizleri yapın.
✓ Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın.Sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü ağzına almasını sağlayınız.
✓ Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğinizin pozisyonunu ayarlayın.Ancak her seferinde bebeğinizi göğüslerinize bakar şekilde tutunuz.Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.
Neden Balmumu?
Balmumunun ana maddesi yağ asidi ve alkali esterlerdir.Yara ve yanık tedavisi alanlarında kullanımı vardır.
Bal Mumunun zararı varmıdır?
Bal mumunun bir zararı bulunmamaktadır.