MEME UCU ÇATLAKLARINDA ÖNERİLER
8 Eylül 2024Kulak kiri (Buşon)
Kulak; Dış kulak, orta kulak ve iç kulak denilen 3 kısımdan oluşur. Dış kulak yolunda (kulak kanalı olarak da bilinir) bulunan bezler bir salgı üretir. Bu salgının görevi toz gibi yabancı maddeleri tutarak kulak kanalının sonunda yer alan kulak zarını korumaktır.Kulak yolunda yabancı maddeleri tutan bu salgının birikmesine “Buşon” halk arasındaki adı ile “Kulak kiri” denilmektedir.
Halk arasında bu şekilde isimlendirilse de buşon aslında kir değildir. Kulak salgısı azlığında, kulak zarı savunmasız kalacağı gibi kulak yolunda kuruluk ve kaşıntı da gözlenebilmektedir.
Kulak kiri, dış kulak yolunun 1 cm’lik dış bölümündeki cildin yağ ve ter bezlerinin salgısı ile epitel döküntülerinin karışımından oluşur. Kulak kiri (Serumen), normal miktarlarda olduğu sürece sağlıklıdır ve koruyucu, kayganlaştırıcı, anti bakteriyel özelliklerde olan bir maddedir.
Kulak kiri, bir anomali değil; aksine kulağı mikroplardan koruyan anti bakteriyel bir salgıdır.Kulak kiri,normalde kendiliğinden kulak dışına atılır fakat atılamadığı durumlarda kulakta istenmeyen durumlar meydana getirebilir.
Neden kulak kiri (Buşon) birikimi olur?
✓ Kişinin kulağını temizlemek için kulağına yabancı cisim sokması
✓ Çok tozlu ve kirli ortamlarda çalışılması
✓ Dış kulak yolunun doğuştan dar olması nedeniyle buşonun dışarı atılamaması
✓ Denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi
✓ Kulak tıkacı ve işitme cihazının kullanılması
✓ Serumen salgısının aşırı miktarda salgılanması
✓ Serumen salgısının çok koyu olması da buşon birikimine neden olabilmektedir.
Kulak kiri (Buşon) ne gibi şikayetlere yol açabilir?
Normal şartlarda,kulak salgısı dışarı atılır.Ancak bazı durumlarda birikip tıkanmalara neden olabilir.Bunun sonucunda da şu şikayetler gözlenebilir:
✓ Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk veya tıkanıklık hissi,
✓ İşitme azlığı,
✓ Kulakta çınlama, ses, gürültü,
✓ Kaşıntı, koku veya akıntı,
✓ Kuru Öksürük
Ne zaman Doktora gidilmeli?
Normal şartlar altında kulak kanalları temizlenmesine gerek yoktur.Buna karşın, dış kulak yolu ifrazatının çok olduğu durumlarda, kulaklar rahatsızlık oluşturacak düzeyde tıkanabilir.Bu durum, aşağıdaki şikâyetlere neden olabilir;
✓ Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk veya tıkanıklık hissi,
✓ İşitme azlığı,
✓ Kulakta çınlama, ses, gürültü,
✓ Kaşıntı, koku veya akıntı,
✓ Kuru Öksürük
Yukarıda belirtilen şikayetlerden biri veya birkaçı var ise doktorunuza başvurunuz.
Çok sık tekrarlayan kulak kiri tıkanıklıklarının varsa ya da işitme cihazı kullanıyorsanız 6-12 ay arayla doktorunuza başvurup tıkanıklıkları önleyebilirsiniz.
Doktorunuzun yapacağı kulak kiri temizliği alışkanlık yapmaz, kulakların tekrar hızlı kirlenmesine sebep olmaz.
Uyarılar
Kulak zarında delik olma ihtimali mevcutsa herhangi bir yönteme başvurmadan öncelikle doktorunuza danışmalısınız çünkü kullanılan damlalar ya da diğer ürünler eğer kulak zarında yırtık-delik mevcutsa ağrı ya da enfeksiyona sebep olabilir.Aynı şekilde su ile yıkama da enfeksiyon gelişimine sebep olabilir. Kulak kiri birikimini önlemenin bir yolu yoktur.Ancak pamuklu çubuklarla temizlenmesi tavsiye edilmez.
Kulak temizliğinde tavsiye edilen tedavi yöntemleri nelerdir?
Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dâhil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu, kulağa birkaç damla gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.Ancak,hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi ürünler kirin dışarıya atılmasını kolaylaştırabilir.
Buşon tedavisinde hekimlerin kullandığı yöntemler
✓ Kulak lavajı (su ile yıkama)
✓ Küret ile buşonun çıkartılması
✓ Önce damlalar kullanılarak buşonun yumuşatılması ardından aspirasyonu (vakumlanması)